Solliciteren - voordat je aan je CV begint

Solliciteren - voordat je aan je CV begint

- 03-Oct-2017

Solliciteren, bijna iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Je bent bijvoorbeeld niet meer tevreden over je huidige baan en gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging. Of je bent boventallig bij de organisatie waar je nu werkt en je begint met een outplacementtraject. Misschien kan je door ziekte je huidige werkzaamheden niet meer uitvoeren en zoek je een meer passende functie. Er kunnen talloze redenen zijn waarom mensen willen of moeten wisselen van baan. 

Het klinkt simpel: je stelt een CV op, verstuurt sollicitatiebrieven en dan afwachten en hopen dat er snel een match is! In de praktijk blijkt dat het niet altijd zo eenvoudig is. Want voordat het CV en de sollicitatiebrief op papier staan, is er soms al een heel proces doorlopen. 

Accepteer!

 

Allereerst is het van belang dat je accepteert dat je aan een nieuw hoofdstuk gaat beginnen. Je vorige baan is verleden tijd en dat kan soms moeilijk zijn. Er wordt zelfs gezegd dat het een vorm van rouw is waar men doorheen kan gaan. Het betekent loslaten en dat is niet altijd gemakkelijk. 

Acceptatie zorgt ervoor dat men het verleden achter zich kan laten en zich positief kan richten op de toekomst. hierdoor zie je meer mogelijkheden en mis je geen kansen. Accepteer dat de situatie veranderd is en focus je op deze nieuwe uitdaging. Dit zal het sollicitatieproces ten goede komen! 

 

 

Oriënteer! 


Vervolgens zal bekeken moeten worden waar je op gaat solliciteren. Zoek je een soortgelijke baan als de vorige, of is het juist tijd voor iets heel anders? Ga je toch die droom van vroeger najagen? Misschien laat je je wel omscholen. En wil je in dezelfde regio blijven werken of niet? 
Bepaal voor jezelf wat je wil en breng dit helder in kaart. Zo baken je je gebied af waar je straks gaat zoeken en creëer je voor jezelf meer overzicht. 

Tip: vind je het moeilijk om te bepalen wat voor werk je wilt gaan doen? Er zijn diverse online testen te vinden die je hierbij kunnen helpen. Persoonlijkheidstesten, competentietesten en beroepstesten zijn hier voorbeelden van. 

 

Neem de tijd!

Tot slot is het belangrijk om niet te overhaast aan de slag te gaan. Natuurlijk is het goed dat je gemotiveerd bent, maar loop niet te hard van stapel. Neem de tijd om je goed te oriënteren en je plan te bedenken. 

Houd er rekening mee dat het soms even kan duren voordat de juiste match gevonden is. Stuur je in de eerste week 50 brieven, dan kan het gebeuren dat je van 10 bedrijven niets hoort en door 40 bedrijven wordt afgewezen. Dat kan een deuk in je zelfvertrouwen zijn en je motivatie laten afzwakken. Verstuur je sollicitaties daarom niet lukraak naar ieder bedrijf, maar kies bewust en verdeel dit over verschillende weken. Je kan bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je iedere week 5 sollicitaties verstuurt naar bedrijven waar jij jezelf écht ziet werken!

 

Tip: Ben jij op zoek naar een nieuwe baan, bijvoorbeeld d.m.v. een outplacement- of re-integratietraject en heb je hulp nodig bij het solliciteren? Neem dan contact op met V&V Personeelsdiensten en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen! 
T: 0341-764090
E: info@venvpersoneelsdiensten.nl 

 

Heb jij vragen, opmerkingen of misschien wel andere tips? Laat dan een reactie achter onder dit bericht!